pisklaki

Święta Wielkanocne nadchodzą wielkimi krokami. Jak zawsze w tym okresie, poszukujemy inspiracji kulinarnych na rodzinne spotkania. Jakie potrawy na Wielkanoc warto przygotować?

Wachlarz możliwości jest ogromny. Warto przede wszystkim wykorzystać w wielkanocnej kuchni to, co przynosi nam wiosną budzącą się do życia przyroda. Po jesiennych i zimowych miesiącach, które niewątpliwie kojarzą się z kuchnią cięższą, pełną przypraw korzennych, suszonych owoców, cięższych sosów, warto odmienić swoją kuchnię i ożywić ją na wiosnę.

Niekwestionowanym obowiązkowym składnikiem wielkanocnych dań są jajka. Sposobów ich przygotowania są dziesiątki. Można wybrać dania, w których jajka pełnią główną rolę, na przykład w postaci jaj faszerowanych. Do farszu warto wykorzystać nowalijki: szczypiorek, rzodkiewkę czy natkę pietruszki. Tak proste danie, ale wykorzystujące najlepszej jakości składniki, będzie wspaniałą odmianą i z pewnością zasmakuje gościom i rodzinie. Jeśli chcemy jajka wykorzystać jako składnik uzupełniający danie, można użyć ich do sałatki warzywnej, na przykład z brokułami i pomidorami. Jajka wspaniale wzbogacą sałatkę i uczynią z niej treściwe, a wciąż lekkie danie, idealne na przystawkę.

Dobrym pomysłem na wiosenne wielkanocne dania są też zupy

zupa na wilkanoc

Wreszcie nie trzeba korzystać z mrożonych warzyw. Wykorzystując świeżą włoszczyznę, można stworzyć wspaniałą bazę do wykwintnych zup świątecznych. Taki bulion wspaniale sprawdzi się przy przygotowywaniu obowiązkowej świątecznej pozycji – żurku. Warto przygotować go w całości samodzielnie. Aby to zrobić, należy kilka dni wcześniej rozpocząć przygotowywanie zakwasu mąki żytniej. Nie jest to proces trudny, a połączenie samodzielnie przygotowanego zakwasu i bulionu ze świeżych wiosennych warzyw gwarantuje wspaniały i niepowtarzalny efekt.

Jeśli chodzi o inne klasyczne dania świąteczne, na śniadanie obowiązkowym elementem jest biała kiełbasa. Choć wiele osób ogranicza się do ugotowania jej i podania w żurku, warto i w tym przypadku podnieść rangę tego produktu i podać go w nieco bardziej wyrafinowany sposób. Biała kiełbasa doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, na przykład w postaci pieczonej z cebulką. Inną wartą uwagi propozycją jest podanie jej z żurawiną i jabłkiem. Tym sposobem prosty i często niedoceniany składnik zyskuje zupełnie nowe oblicze i może konkurować z innymi świątecznymi daniami.

Inną propozycją, której w święta wielkanocne nie można pominąć, są ryby w różnych postaciach. Można przygotować rybę w lekkiej galarecie z warzywami, czy też podać ją jako danie główne na świąteczny obiad. W tej roli zdecydowanie sprawdzą się delikatne białe ryby, takie jak dorada czy okoń morski. Nie można oczywiście zapomnieć o królu wśród ryb, czyli łososiu. Zamiast jednak podawać go na ciepło (takie danie gości na naszych stołach już nie tylko od święta), można przygotować wspaniałą przystawkę na bazie łososia wędzonego na zimno.

jakie potrawy na wielkanoc

Jest to rolada przygotowana z delikatnego ciasta biszkoptowego z dodatkiem szpinaku, zawinięta z łososiem i kremowym serkiem śmietankowym. Wielkanocnego charakteru doda jej zdecydowanie odrobina chrzanu wmieszanego do kremu z serka.
Jednym z najważniejszych dań świątecznych jest też mazurek. Przepisów na ciasto do mazurka jest bez liku. Warto znaleźć idealny dla siebie, czyli taki, który będzie najlepiej dopasowany do dodatków, które chcemy w mazurku zaprezentować.

Ciasto ma przecież być bazą, a uwagę mają przyciągać właśnie użyte dodatki. Od wielu lat popularnością cieszy się mazurek kajmakowy. Masę kajmakową można przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego lub z cukierków krówek, rozpuszczonych razem ze słodką śmietanką. Najważniejszy etap przygotowywania mazurka to oczywiście jego dekorowanie. Do tego procesu można zaangażować całą rodzinę. Zwłaszcza dzieci bardzo chętnie biorą udział w tych przygotowaniach.

Wielkanoc to tradycyjne święta i większość z nas przygotowuje w tym czasie dania znane i uwielbiane w rodzinie od lat. Chodzi przecież o to, by ten czas kojarzył się jako okazja do rodzinnego świętowania, a wielkanocne posiłki są tego nieodłączną częścią.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDokąd na urlop?
Następny artykułJakie białko wybrać

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here