Ciąża to naprawdę wspaniały stan, który powinnaś celebrować, by móc się nim w pełni nacieszyć. Najwspanialsze chwile w życiu zwykle mijają najszybciej, dlatego nie pozwól, by cokolwiek przeszkodziło ci w czerpaniu z nich przyjemności. Dbaj o siebie i o dziecko. Odpoczywaj, gdy tylko poczujesz się zmęczona i ćwicz, gdy dostrzeżesz, że twoje ciało domaga się dodatkowej porcji ruchu. Zainteresuj się także nieco bardziej swoją codzienną dietą.
Spraw, by była ona zdrowa zarówno dla ciebie, jak i rozwijającego się w twoim brzuszku maluszka. Na pewno chciałabyś, by twój sposób żywienia dostarczał wam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i jesteś w stanie tak go poprowadzić, o ile zdobędziesz kilka informacji. Dziś skupimy się zatem na owocach. Odpowiemy sobie na pytanie, jakich owoców nie jeść w ciąży oraz sprawdzimy, jakie owoce mogą najlepiej zadziałać na zdrowie matki i dziecka.
Na pewno niejednokrotnie zastanawiałaś się już nad tym, czy aby na pewno ten produkt, który spożywasz dosłownie codziennie, jest dobry dla zdrowia twojego maluszka. Teraz nie możesz już myśleć wyłącznie o sobie. Musisz przejść z postawy egoistycznej w altruistyczną, by tak bilansować swoją dietę, aby była ona sporym wsparciem dla rozwijającego się płodu. Jaki z owoców mógłby zatem zaburzyć lub całkowicie zahamować ten rozwój?
Mogłoby się wydawać, że żaden, bo przecież owoce są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych. To naturalne i bezpieczne pokarmy. Wszyscy je jemy i nikt z nas się ich nie obawia. Czy zatem istnieją jakiekolwiek przesłanki ku temu, by twierdzić, że to owoc mógłby uszkodzić płód? Niestety tak. Niektórych owoców w tym stanie nie wolno ci zatem spożywać, a przynajmniej nie w przesadzonych ilościach.
Jakich owoców nie jeść w ciąży?
Uważaj chociażby na winogrona. Są bardzo smaczne i bardzo słodkie, ale to właśnie w tym wysokim poziomie słodkości tkwi problem. Ogólnie rzecz biorąc winogrona nie są jakoś specjalnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. To zdrowe owoce, które zawierają spore ilości flawonoidów, dzięki czemu potrafią zabezpieczyć układ sercowo-naczyniowy, a także obniżyć tętno oraz wyrównać ciśnienie tętnicze. Jedynym ich minusem jest to, że niemalże w całości składają się z samego cukru.
Nie zawierają nawet minimalnych dawek innych makroskładników. Winogrona to same węglowodany proste, czyli solidna dawka cukru powodującego gwałtowny skok glukozy we krwi i potęgujący wydzielanie insuliny przez trzustkę. Możesz je jeść, ale nie powinnaś przesadzać z ich ilością. Jeżeli jednak już teraz zmagasz się z cukrzycą ciążową, najlepiej będzie, gdy całkowicie wyeliminujesz winogrona z diety.
Bardzo często kobietom w ciąży zaleca się również rezygnację z jedzenia truskawek. Być może cię to zdziwi, bo one w przeciwieństwie do winogron nie zawierają przesadnie wysokich dawek cukru, a do tego są jednym z lepszych źródeł witaminy C, która wspomaga produkcję erytrocytów oraz wspiera pracę układu immunologicznego. Dlaczego zatem nie powinnaś jeść w ciąży truskawek? Ponieważ są one niestety jednymi z bardziej alergizujących owoców. Nawet jeśli sama wiesz, że nie jesteś na nie uczulona, nie jesteś w stanie stwierdzić, jak twoje dziecko zareaguje na pierwszy kontakt z truskawkami. Lepiej więc oszczędzić mu cierpień wynikających z pojawienia się reakcji alergicznych. Silnie uczulające bywają również owoce cytrusowe, dlatego na nie także powinnaś uważać.
Pozostałe owoce spokojnie jednak możesz, a wręcz powinnaś spożywać. To naturalne źródło witamin i minerałów, dzięki którym jeszcze lepiej odżywisz organizm swój oraz rosnącego dzieciaczka. Dietetycy oraz lekarze zalecają, by w diecie ciężarnej występowało przynajmniej trzy, a najlepiej pięć porcji owoców, które możesz spożywać w zupełnie dowolnej formie. Jedz je same albo przygotowuj z nich świeże soki, szejki, zupki i koktajle. Zamiast po obiedzie sięgać po zwykłe ciasto, wykonaj zdrową sałatkę z zielonych liści, jabłuszek i malin. Owoce będą dobrą alternatywą dla słodyczy. Dzięki nim łatwiej ci będzie zrezygnować z batonika czy czekoladki.